donderdag 15 december 2011

Teken van leven…

Na een hele tijd niets van mij te hebben laten horen hier dan weer even een berichtje. Vanaf april dit jaar heb ik weinig meer gedaan aan mijn ligfiets en aan het ontwerp voor de velomobiel. Dit komt o.a. door gebrek aan tijd vanwege een nieuwe hobby.


Foto uit het album van Surfclub Ter Aar (https://picasaweb.google.com/SurfclubTerAar

Sinds mei dit jaar ben ik fanatiek begonnen met windsurfen. Ik zeil al zo’n 13 jaar wedstrijden en ik was opzoek naar een nieuwe uitdaging. Mijn broertje surft al zo’n 4 jaar en ik had al een aantal keer met zijn spullen gevaren waardoor ik de basis technieken al aardig onder de knie had. Op de open dag van de surfclub in Ter Aar ben ik weer eens op een plank gestapt en dat beviel zo goed dat ik gelijk lid geworden ben. Ik wilde graag mee doen met (club)wedstrijden en ben daarom ook gelijk begonnen met de trainingen van de wedstrijd groep.

Dankzij de zeilervaring pakte ik het surfen snel op en kon ik bij de eerste clubwedstrijd in juni al vóór in het veld mee komen met als resultaat een 2e plaats. Daarna heb ik iedere maand 1 of 2 wedstrijden gevaren. Erg leuk allemaal! Doordat ik vanaf mei alle wedstrijden gevaren heb en ook nog regelmatig voorin geëindigd ben, heb ik dit jaar zelfs de club competitie in de 7,8m2 klasse gewonnen!

Voor de trainingen mocht ik het raceboard van mijn broertje, een Mistral one design, gebruiken. Maar al vrij snel heb ik mijn eigen board, een Mistral Equipe, aangeschaft. De benodigde zeilen heb ik zelf gemaakt. Dat is het voordeel als je 6 jaar in een zeilmakerij gewerkt hebt en nog steeds van de faciliteiten gebruik mag maken.

Het viel nog niet mee om een zeil te ontwerpen en te maken dat een breed inzet bereik heeft. Het eerste zeil wat ik maakte was een complete mislukking voor wat betreft het brede inzet bereik, maar het blijkt een zeer goed lichtweer zeil te zijn wat ik kan gebruiken tot ca.10 knopen wind.

Een tweede zeil heb ik ook al gemaakt, maar ook deze voldeed niet aan de eis van een breed inzet bereik. Met dit zeil kan ik pas vanaf 15 knopen uit de voeten…. Het 3e zeil is al ontworpen, maar moet nog gemaakt worden. en leuk klusje voor de winter.

Zo nu nog wat over het ligfietsen. Begin september heb ik meegedaan aan het NK tijdrijden op Texel. De wedstrijd is boven verwachting goed gegaan! Ik wilde graag boven de 50km/h gemiddeld rijden, maar ik had niet echt getraind in de maanden voor de tijdrit, dus echt veel vertrouwen had ik er niet in. Ik kan me nog goed herinneren dat  ik in het 1e stuk na de start maar bleef versnellen. Op een gegeven ogenblik reed ik bijna 65km/h! Zo snel had ik nog nooit gereden. Deze snelheid was mede te danken door een lekker briesje in de rug, maar ook door de race kap. De rest van het voordewindse stuk heb ik ruim boven de 60 gefietst, dat ging lekker! Helaas ging het na het keerpunt een stuk minder makkelijk. Door de tegenwind had ik moeite om boven de 50 km/h te blijven. Uiteindelijk heb ik de 28km in een tijd van 33 minuten en 13 seconden gereden wat gemiddeld 51,48 km/h is. Ik had nog 20 seconden sneller kunnen zijn als mijn kap niet los had gekomen bij het keerpunt.. Volgende keer beter zullen we maar denken.

Het ontwerpen van de velomobiel gaat voorlopig even in de ijskast. Ik heb het er gewoon te druk voor. De studie kost een hoop tijd en sinds oktober heb ik ook een vriendin die af en toe ook wat aandacht nodig heeft. Wat ik wel van plan ben is lekker verder klussen aan mijn gestroomlijnde 2 wieler.
In de aandrijving wil ik nog het eea verbeteren waaronder een kettingtandwiel ipv het inmiddels al uitgesleten “gewone”kettingwieltje waarvan de O-ring al tijden verdwenen is. Verder wil ik kijken of ik wielkappen kan maken. Voor de achterkant is dat vrij simpel, maar voor de voorkant is het een stuk ingewikkelder. Zoals ik het nu zie moet het een meesturende kap gaan worden. Het gat voor het voorwiel is op het moment gewoonweg te groot voor een vaste kap en inleveren op de stuuruitslag wil ik niet. Als laatste moet er nog steeds een keer een mooi kleurtje op de fiets komen. De beige kleur van de primer ben ik wel een beetje zat.

2 opmerkingen:

 1. Altijd gaaf dat windsurfen.

  De bouwer/ontwerper van mijn Roeifiets is Derk Thijs.

  Hij is in de jaren '70 heel vaak Nederlands (8x), Europees (10x) en Wereldkampioen (7x) geweest.

  Dus.........je kunt nog even........;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kun je niet een gave tekst of sponsering op het wit zetten? Zo'n laklaag gaat gelijk zo ten koste van het gewicht!
  mvg Mick

  BeantwoordenVerwijderen